Veehouder in Tanzania, Masai De Masai zijn semi-nomaden en leven van de veehouderij (© Patrick Sertore) Masai Grote delen van het thuisland van de Masai zijn tot beschermde natuurgebieden verklaard (© hadynyah/istockphoto.com) Zebra's en gnoes in het Serengeti Nationalpark, Tanzania De Serengeti en de Ngorongoro-krater staan bekend om hun grote kuddes dieren (© Istockphoto) Massai-giraffen in het Selous wildreservaat in Tanzania De Masai-giraf (Giraffa tippelskirchi) is een eigen soort (© nyiragongo/istockphoto.com) Jachtluipaard in de Serengeti De jachtluipaard (Acinonyx jubatus) is het snelste landdier ter wereld (© CC BY-SA 3.0)

Radiozender helpt mens en natuur

De natuur in het noordwesten van Tanzania is uniek. Voor de Masai is dit tegelijkertijd een zegen en een vloek. Een radiozender probeert te verzoenen. Dit is hard nodig want met het oog op de natuurbescherming houdt de regering nauwelijks rekening met de behoeftes van de inheemse volkeren. Maar wie zijn rechten kent heeft zijn toekomst in eigen hand. Dan is een harmonische samenleving mogelijk.

Projectoverzicht

OnderwerpenMensen

Projectdoel Rechten van de Masai versterken en de natuur beter beschermen

Activiteiten Een radiozender wordt uitgebreid en het programma wordt inhoudelijk aangescherpt

Enorme kuddes zebra's en gnoes, elegante giraffen, veelkoppige olifantenfamilies, slanke jachtluipaarden – voor veel Europeanen zijn de savannen van Oost-Afrika het symbool van ongerepte natuur, een paradijs. "Ongerept" is de natuur echter niet want in de graslanden leven sinds generaties mensen, vooral de Masai. Zij hebben hun leefgebied wel "beïnvloedt" maar zonder het te verwoesten.

Dit is waar de ramp begint:

Oost-Afrika is niet alleen de "wieg van de mensheid" maar ook de "wieg van de beschermde gebieden". Enkele van de eerste nationale parken ter wereld zijn hier opgericht. Dit gebeurde niet op initiatief van de inheemse bevolking maar op die van de kolonisatoren, weliswaar jagers.

Mens vs. beschermde gebieden

Wat gebeurt er in zo’n geval met de mensen die in de savannes van de Seregneti en aan de Ngorongoro-krater leven? Volgens het idee van beschermde gebieden moeten de mensen worden verplaatst of zelfs verdreven.

Meer over de problematiek van beschermde gebieden vind je hier in het Duits.

De Masai in Tanzania en Kenia werden en worden nog steeds verdreven. Van oudsher leven de semi-nomaden van de veehouderij en een beetje van de landbouw ter zelfvoorziening. Maar ondertussen worden ze ervan beschuldigd om met hun kuddes de natuur te beschadigen. En toch zijn de herders met hun blauwe en rode gewaden erg geliefd bij de toeristen die veel geld naar Tanzania brengen.

Masai als toeristisch trekpleister en bedreiging

 

Om het internationale toerisme te stimuleren zal het Ngorongoro Conservation Area, een Unesco Werelderfgoed, nu worden uitgebreid. Meer dan 80.000 mensen zouden daarvoor  worden verdreven. In de regio Loliondo zouden nog eens 70.000 mensen – vrouwen, mannen en kinderen – moeten wijken om plek te maken voor het safari- en jachttoerisme. In juni 2022 escaleerde de situatie en was er sprake van geweld. De security-agenten vuurden met scherp. Milieu- en mensenrechtenorganisaties bekritiseren de verdrijvingen, Red het Regenwoud startte een petitie.

Door al het geweld ging de Masai-leider Yannick Ndoinyo samen met andere ambtsdragers tijdelijk in ballingschap naar Kenia. Toen dit gebeurde verleenden wij noodhulp voor onderdak en voedsel. Ondertussen is Yannick terug in Tanzania en leidt hij in de stad Arusha de organisatie Traditional Ecosystems Survival Tanzania, kort TEST. Wij richten onze steun op de langere termijn.

De radiozender Loliondo FM Radio

Centraal in het project staat de zender Loliondo FM Radio. Tot nu toe bereikte hij in Tanzania en Kenia een gebied met 200.000 mensen. Als de techniek beter was zouden 3,5 mln. mensen naar het programma kunnen luisteren. Dan zou het omroepgebied reiken van het Victoriameer tot de Kilimanjaro. Sinds 2011 is de zender bezig met een breed spectrum aan sociale kwesties zoals vrouwenrechten, reproductieve gezondheid en milieueducatie. Nu is hij van plan om het onderwerp "land" centraal te stellen.

Het geplande programma is gebaseerd op actieve burgerjournalistiek. Vooral vrouwen, de jeugd, kinderen en oudere mensen zullen hun standpunt naar voren kunnen brengen in de discussies. "Listeners' clubs" moeten ervoor zorgen dat er meer luisteraars komen en de onderwerpen nog gevarieerder worden.

"Wij willen de vele verhalen over ons land een stem geven en niet alleen de overtuigingen van de Masai maar ook die van andere buren, jagers en milieubeschermers beter begrijpen", zegt Yannick Ndoinyo. "Bij de herders is de waardering voor het land en de dieren diepgeworteld in hun ziel."

"Mens en wilde dieren moeten in harmonie op ons land kunnen leven – zoals ook al bij onze voorouders", zegt Mshao Naingisa, een traditionele leider uit Ololosokwan aan de rand van de Serengeti. “Ons doel: blijvende vrede in Loliondo."

Als je de Masai in Tanzania wilt steunen gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor de beschermers van het regenwoud".

.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!