De regenwouden – groene longen van onze aarde

Twee orang-oetan-jongen spelen met een tak Orang-oetans leven alleen nog in de regenwouden op Borneo en Sumatra. (© Jay Ullal)

Een groene zee van varens, moerassen, lianen, orchideeën en oerwoudreuzen. Pijlgifkikkers, paradijsvogels, stinkende rafflesia‘s, luiaards en neusberen – en miljoenen soorten insecten. De “groene longen” van onze aarde zijn een wonder. Kom meer te weten over het meest soortenrijke ecosysteem van onze planeet, over de uitgekiende leefgemeenschappen tussen dieren en planten en over de gevaren van een kaalslag.

Het tropisch regenwoud omspant de aarde rond de evenaar als een altijd groene gordel. In het Amazonegebied, in het Congobekken en in Zuidoost-Azië groeien de grootste aaneengesloten tropische bosgebieden. Intensief zonlicht, hoge temperaturen en minstens tweeduizend liter regen per vierkante meter per jaar zorgen hier voor de grootste soortenrijdom ter wereld.

En toch worden de regenwouden nog steeds verwoest – door bijvoorbeeld de houtindustrie. Maar ook door palmolie-, soja- en mijnbouwbedrijven. Meer dan de helft van de bossen zijn al gekapt. Grote gebieden zijn zwaar beschadigd of versnipperd in tal van kleine stukken.  Maar: Elk van de oerwoudreuzen is ook het thuis van honderden dier- en plantensoorten. Met elke boom die er wordt gekapt sterven ook zijn bewoners. Elke ingreep vernietigt het evenwicht in het samenleven van planten en dieren.

Ondanks alle verzekeringen en inspanningen is de snelheid niet gedaald waarmee het regenwoud wordt verwoest. Jaarlijks verdwijnen nog steeds ongeveer 10,4 mln. ha tropische bossen waarvan 6,3 mln. ha primaire bossen.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!