Geen oliepijpleiding in Uganda
Ondanks de klimaatcrisis is in Afrika een sterk groeiende expansie van de olie-industrie te zien. Zelfs in het Murchison Falls National Park (Uganda) is het bedrijf TotalEnergies op zoek naar olie. Een 1.445 km lange pijpleiding moet de olievelden met de haven Tanga verbinden. Onze partnerorganisatie TASHA informeert de bevolking over de gevaren en ondersteunt mensen die onder het project leiden.
Projectoverzicht
OnderwerpenLeefgebieden / Mensen
Projectdoel De bouw van de oliepijpleiding stoppen
Activiteiten Informatie en ondersteuning voor de bevolking
In het noordwesten van Uganda toont de natuur haar schoonheid en pracht zoals op maar weinig plekken op de wereld. Giraffen, leeuwen en olifanten zwerven door de graslanden, chimpansees leven in de bossen, het water wordt gedomineerd door nijlpaarden en krokodillen, en meer dan 450 vogelsoorten zijn thuis in de regio. Het gebied is al sinds 1926 beschermd en sinds 1952 verklaard tot Murchison Falls National Park. Toen was Uganda nog een Britse kolonie.
Het nationaal park is vernoemd naar de "sterkste waterval op aarde", de Murchison Falls. De Victoria-Nijl rivier wringt zich door een slechts zeven meter smalle kloof en stort zich meer dan 40 meter de diepte in voordat hij uiteindelijk in het Albertmeer stroomt.
Maar de natuur zou eindelijk toch machteloos kunnen zijn tegen de macht van het geld.
Want er dreigt gevaar voor het nationaal park en het Albert-meer. Ook tal van andere gevoelige ecosystemen en miljoenen mensen in de regio worden bedreigd. De aardolie-industrie gaat er op zoek naar het "zwarte goud": aardolie. Voor het project Tilenga zouden meer dan 426 boorgaten moeten worden gegraven plus 31 extra in het project Kingfisher.
Uganda kan de olie niet uitvoeren omdat het land geen directe toegang tot de zee heeft. De oplossing: De Oost-Afrikaanse oliepijpleiding (Engels: East African Crude Oil Pipeline of EACOP). 1.445 km lang zou de pijpleiding moeten worden. Ze is ook bekend als Uganda-Tanzania-oliepijpleiding en zal naar de haven Tanga in Tanzania moeten leiden. De route loopt door het stroomgebied van het Victoriameer en kruist 200 rivieren. Een lekkage zou enorme gevolgen hebben voor de natuur. Meteen 5 ecologisch bijzonder belangrijke wetlands zouden in dit geval vervuilt en vergiftigt kunnen worden. Ook de watervoorziening van miljoenen mensen staat op het spel. Maar de bedrijven TotalEnergies uit Frankrijk en CNOOC uit China zijn al begonnen met de bouw. Olifanten worden geweerd van hun traditionele routes en verwoesten dorpen en velden aldus de inwoners.
In Uganda en Tanzania is er groot verzet tegen dit project en ook de internationale gemeenschap van milieuactivisten is verontrust. Want de bouw zal niet alleen het milieu verwoesten en de klimaatcrisis verergeren maar ook mensenrechten schenden en ervoor zorgen dat mensen hun bestaansbasis kwijtraken. Wij hebben daarom een petitie gestart. Tal van organisaties hebben de handen ineengeslagen en het netwerk StopEACOP opgericht. Daardoor hebben ze al bereikt dat banken en verzekeringen het project niet steunen.
Onschuldig twee nachten in de gevangenis
Tot het netwerk behoort ook het Tasha Research Institute Africa. De baas van deze organisatie heet Maxwell Atuhura en is een bekende mensenrechten- en milieuactivist. Hij neemt op de koop toe dat hij zonder reden wordt gearresteerd. Dit gebeurde in mei 2021. De reden die er toen werd gegeven luidde "ongeoorloofde bijeenkomst" Intimidatie, bedreiging en afpersing maken deel uit van het dagelijkse leven van alle mensen in Uganda die zich verzetten tegen de aardolie-projecten.
Eind 2021 hebben wij een partnerschap gesloten met Tasha en bieden ze financiële steun. Centraal bij onze samenwerking staat de steun voor mensen die zijn getroffen door de aardolieprojecten. Vaak worden hun landrechten genegeerd. Velen hebben hun velden en tuinen verloren en krijgen er veel te weinig schadevergoeding voor. Of ze wachten er al sinds 2019 op.
Tasha gebruikt radiospotjes om de bevolking te informeren over de gevaren van de aardolie-industrie. Op Spice FM, Biiso FM en Kazi Njema komen tal van luisteraars in afgelegen gebieden meer te weten over hun rechten – vooral de rechten op hun eigen land. Zonder radio zouden ze überhaupt geen informatie kunnen ontvangen. Omdat de media alleen niet voldoende is heeft Maxwell een motorfiets gekocht en gaat met zijn team op bezoek in de dorpen. In 2023 willen ze via bijeenkomsten 350 mensen bereiken.
Want alleen degenen kunnen zich weren die hun rechten kennen.
Bovendien richt Tasha zich met zeer concrete eisen tot overheidsinstanties. Één van de lokale petities ging over de luchtverontreiniging en de stof van de bouw van een fabriek voor de verwerking van ruwe olie.
Tasha maakt zich ook zorgen over het Bugoma-bos, één van de laatste regenwouden in Uganda. Door de olie-boom zijn de grondprijzen enorm gestegen en grondspeculanten zijn opgedoken. Daardoor is 8.000 hectare bos in gevaar.
Het doel van Maxwell, Tasha en het StopAEACOP-netwerk is duidelijk: Zij willen de aardolieprojecten Tilenga, Kingfisher en ACOP stoppen om de mensen, het klimaat en de natuur te beschermen.
Als je hun doel wilt steunen, gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor dieren en hun leefgebieden".