Met wolken bedekt bergregenwoud in de regio Intag in het noorden van Ecuador Bergregenwoud in de regio Intag in het noorden van Ecuador (© Klaus Schenck) Een bruinkopslingeraap houdt zich vast aan een tak In het bergregenwoud in het noorden van Ecuador leeft de met uitsterven bedreigde bruinkopslingeraap (© Istockphoto/GummiBone) Bergregenwoud Los Cedros, Ecuador Het bergregenwoud Los Cedros in Ecuador (© Istockphoto/Kalistratova) Dagbouwmijn in het regenwoud van Ecuador Kopermijn in het regenwoud van Ecuador (© CASCOMI) Ons land! – Nuestra tierra! Menselijke keten met spandoek tegen landroof in Ecuador Ons land! – Nuestra tierra! Protesten tegen landroof in Ecuador (© Stiftung Amazonica)

Rechten van de natuur winnen voor de rechter

Mijnbouwbedrijven verlangen naar de koper- en goudvoorraden die onder de regenwouden in de Ecuadoraanse Andes liggen. De organisatie OMASNE leidt het verzet door de bevolking en heeft onlangs een indrukwekkend vonnis voor de rechten van de natuur gewonnen.

Projectoverzicht

OnderwerpenLeefgebieden

Projectdoel De tropische bergregenwouden beschermen tegen de vernietiging door de geplande mijnbouw

Activiteiten PR-activiteiten, netwerken en lobbyen, milieueducatie, eigen podcast

 

De met mist behangen bergregenwouden in de Ecuadoraanse Andes behoren tot één van de ecosystemen met de grootste soortenrijkdom ter wereld.

Tussen slingerplanten, varens en orchideeën leven de met uitsterven bedreigde bruinkopslingerapen en brilberen. Alleen in het 6.000 ha grote beschermde bos Los Cedros zijn 315 vogelsoorten, 5 kattensoorten, 3 apensoorten en meer dan 400 orchideeënsoorten te vinden.

 

Maar … er zit goud en koper in de bodem. Herhaaldelijk proberen internationale mijnbouwbedrijven samen met de staat om deze bronnen te pakken te krijgen. Volgens hun plannen zouden grote delen van het bos moeten worden gekapt voor grote dagbouwmijnen en zou giftig mijnafvalwater in de rivieren worden geloosd.

Samen de mijnbouw voorkomen

De inheemse bevolking verzet zich onwrikbaar tegen de mijnbouw – tot nu toe met succes. Velen hebben zich aangesloten bij het initiatief OMASNE (Observatorio Minero Ambiental y Social del Norte del Ecuador). De groep onderzoekt en documenteert de mijnbouwprojecten. Er worden ook workshops, vergaderingen en demonstraties in de desbetreffende gemeentes georganiseerd. Bovendien doet OMASNE aan PR en milieueducatie en spant processen aan tegen de vernietigende projecten.

Red het Regenwoud steunt OMASNE al lang met donaties en helpt bij het netwerken en de campagnes. Tot nu toe konden wij de mijnbouwprojecten samen voorkomen, maar er is meer werk te doen. Reizen naar vergaderingen, demonstraties en rechtszittingen moeten worden mogelijk gemaakt, advocaten moeten worden betaald, informatiemateriaal moet worden vervaardigd en workshops moeten worden gehouden. Dit alles kost veel persoonlijke inzet en geld. Daarbovenop bedrijft OMASNE een klein onderzoeksstation in het bergregenwoud Los Cedros.

Natuurrechten beschermen

 

Oliewinning en mijnbouw vernietigen en verpesten de natuur in Ecuador en leiden tot zware conflicten met de bevolking. Klachten tegen dergelijke projecten worden door de autoriteiten vaak afgewezen of grotendeels genegeerd. En dat terwijl in de Ecuadoraanse grondwet staat dat de rechten van de natuur moeten worden beschermd.

Het was dus een groot succes dat de bewoners van Los Cedros voor de lokale rechtbank een procedure tegen de koperontginning hebben gewonnen. Het proces duurde drie jaar.

In december 2021 trok het Constitutionele Hof alle vergunningen voor het mijnbouwproject in. "Het ecosysteem Los Cedros is drager van het recht op de existentie van dier- en plantensoorten alsmede de instandhouding van hun cycli, hun structuur, hun functies en hun evolutieproces", luidt het vonnis van de rechter. Er mag dus in het bos niets meer gebeuren dat indruist tegen de rechten van de natuur zoals verankerd in de grondwet. Dat betekent ook geen mijnbouw. Onze partners van OMASNE schreven in een brief aan ons:

"Dank voor het gemeenschappelijk werk waarbij wij Los Cedros hebben bevrijd van de mijnbouw. Het vonnis is een belangrijk precedent op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Het is een geweldig succes!"

 

Red het Regenwoud steunt de Ecuadoraanse bevolking sinds 25 jaar tegen de olie- en mijnbouwindustrie. Met jouw donatie kunnen we op lange termijn helpen om de bergregenwouden met hun uitbundige biodiversiteit te behouden en het klimaat te beschermen. Bovendien kunnen we met jouw hulp ervoor zorgen dat de mensenrechten en de bestaansbasis van de inheemse bewoners gewaarborgd worden.

Als je de rechten van de natuur in Ecuador wilt steunen, gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor de regenwouden".

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!